Vuurwerk op 25 september

25 sep 2018 | Archief 2018

Tot onze schrik ontdekten we (dank aan een oplettende buurtbewoner die ons inseinde) pas vorige week, dat er op dinsdagavond 25 september om half negen vuurwerk zal worden afgestoken vanuit het park. Het blijkt voor een feest te zijn in Strandzuid, van een organisatie die een evenement heeft in de RAI.
We hebben hier de laatste dagen veel contact over gehad met betrokken partijen, maar kunnen het niet meer tegenhouden.
Enige achtergrond:
Degene die het vuurwerk gaat afsteken heeft daarvoor een vergunning gevraagd en gekregen bij de “Omgevingsdienst Noodzeekanaal”, die daartoe bevoegd zou zijn. Wij vinden dat niet correct: Het gedeelte waar dit afsteken gaat plaatsvinden, de groenstrook naast het water, is gewoon park en valt dus onder stadsdeel. De omgevingsdienst geeft vergunningen uit voor het grootstedelijk gebied (en daar valt de RAI wel onder). Zij lieten ons weten in de ‘speciale geval’ als voorwaarde te hebben gesteld dat de omwonenden tijdig via een bericht werden gewaarschuwd (denk aan huisdieren).
De stadsdeelambtenaren en de mensen van Zuidas waren vreemd genoeg ook niet op de hoogte gesteld van dit vergunnings-verzoek.
Het blijkt overigens dat men tegen een vergunning voor vuurwerk afsteken geen (!!) bezwaar kan maken. Alleen de burgemeester kan dit zo nodig afgelasten.

Iedereen vindt het een kwalijke zaak, dat er in het park vuurwerk wordt afgestoken, ook al zegt het bedrijf dat dit doet, dat het veilig is.
Het management van Strandzuid was er van uitgegaan dat het afsteken vanaf het water zou gebeuren, maar hoorden ook pas vandaag dat het dus vanuit het park zelf (Boerenweteringpad) is. Zij hebben toegezegd vanaf heden als voorwaarde te zullen stellen dat vuurwerk bij een gelegenheid in Strandzuid alleen vanaf het water mag. En dat uiteraard ook dan alleen met vergunning.
Omwonenden zijn met een advertentie in de Echo op de hoogte gesteld. (Maar wie krijgt dat blad nu nog in de bus?)

Wij hopen stiekem een beetje dat het te slecht weer is. Dat is ook voor de vogels en de vleermuizen wel zo rustig. En dan weten we zeker dat er niets kan gebeuren zo vlak bij de Artsenijhof.

aanvulling: om 14.30 vandaag (25/9) kregen we het bericht dat Handhaving vanavond zal gaan kijken of alles wel goed verloopt.