Sassafrassen opgedragen aan het erelid.
Op 5 november 2011 heeft het bestuur samen met de familie van Jan Lever en een aantal Beatrixparkvrienden bij die Sassafrassen in een klein samenzijn herdacht wat hij voor het Beatrixpark heeft betekend. Bij de drie Sassafrassen is een paal gezet met een plaquette erop, ter nagedachtenis aan de man die zo van bijzondere bomen en van het park hield. Mw. Lever heeft de plaquette onthuld. Gelukkig was er op dat moment nog een beetje de prachtige herfstkleur van de Sassafras te zien! Mocht u het boek over het Beatrixpark hebben: op de DVD die daar achter in zit, kunt u de wandeling van professor Lever door het Beatrixpark nog eens zien.
Al in 2005 kwamen de Sassafrassen (Sassafras albidum officinalis) voor het eerst ter sprake: omdat de vereniging wilde vieren dat het oude gedeelte van het Beatrixpark de monumentenstatus had verworven, werd gedacht aan het planten van een bijzondere boom. Na overleg met professor Jan Lever zijn twee bestuursleden toen afgereisd naar een kweker in Boskoop, om een Sassafras te kopen. Er waren echter alleen heel kleine boompjes van een paar decimeter hoog te krijgen, dus dat plan ging toen niet door. Voor het jubileum van de vereniging zijn – ook in overleg met Jan Lever- andere bomen, namelijk forse Zilversparren, geplant bij de zitcirkel.
Maar het idee van die Sassafrassen liet ons niet los. In 2009 konden we u berichten dat de zes leden van het bestuur elk een klein Sassafrasje hadden geadopteerd en die in hun tuin wat groter lieten worden. De volgende stap was overzetten naar de kwekerij van groenvoorziening. Die zou ze dan verder opkweken, om ze daarna naar bijvoorbeeld de Artsenijhof over te zetten. Helaas moesten we twee jaar later horen, dat onze kwekelingen het niet hebben gered: overplanten in combinatie met die strenge winter was te veel voor ze.
Gelukkig is er ook goed nieuws: de mensen van groenvoorzienig hebben inmiddels ons enthousiasme voor deze boom overgenomen. Er is een aantal grotere exemplaren aangekocht. Daarvan staan er een paar in het Amstelpark (onder meer bij de Dahliatuin). Maar er zijn er ook drie neergezet in het Beatrixpark, in het weiland dat de bloemenweide wordt genoemd (achter u, als u naar de eendenvijver kijkt).