Kroniek

Hieronder iets mee over twee boeken over het Beatrixpark: De Kroniek (2005), en Het Fotoboek (2010). 

U kunt alles lezen over de geschiedenis van het park in het boek dat in 2005 over het Beatrixpark is verschenen:

Het Beatrixpark, Kroniek van een Amsterdams stadspark.

Het boek, met dvd, is ter gelegenheid van het jubileum van de vereniging gemaakt, en is verkrijgbaar bij de boekhandel en voor leden bij het secretariaat, Willem Pijperstraat 35, tel. 020- 6620227.

Een kleine samenvatting:

In 1932 is door de directeur van Publieke Werken voorgesteld een park aan te leggen tussen het Scheldeplein en de Beethovenstraat. Maar de wethouder van Publieke Werken De Miranda voelde er niet veel voor, omdat in die buurt al veel villa’s met groen stonden en de grond duur was. Hij vond het wel goed dat er verder nagedacht werd over het plan.

Een jaar later, eind 1933, werd een plan gemaakt voor de aanleg van het park. Op 24 mei 1935 keurden de burgemeester en wethouders het plan goed en werd besloten dat het door werklozen zou worden aangelegd. In die tijd was er namelijk een economische crisis, dus waren er veel mannen die aan het werk moesten worden gezet om geld te verdienen voor hun gezin. De aanleg was vooral nodig omdat er behoefte was aan ontspanningsmogelijkheden in de omgeving, ook al was het een goed verzorgde buurt.

beatrixparkin1938

Daarom was men van plan om veel wandelpaden en een speelweide aan te leggen. Ook dacht men aan vijvers waarin kon worden gekanood. De kosten waren geschat op 300.000 gulden. De gemeenteraad was akkoord met de aanleg.

In 1936 gingen ze beginnen met de aanleg van het park. Op 14 mei 1938 was de aanleg bijna klaar en kon het park worden geopend.

Het park heette eerst het Park Zuid, maar toen koningin Beatrix werd geboren besloot de gemeenteraad op 8 juni 1938 het park naar Beatrix te vernoemen. Sindsdien heet het park het Beatrixpark. In 1939 werd er nog een kinderbadje en een zandbak aan het park toegevoegd waar nu de RAI staat. Toen ze de speelplaats moesten afbreken omdat de RAI zou worden gebouwd, is er opnieuw een speelplaats met een badje aangelegd in het park. Dit badje is er nog steeds.

Fotoboek

In 2010 is een fotoboek verschenen, gemaakt door Mariette Carstens. Het combineert foto’s van de mooie bomen in het park met foto’s van bezoekers. Dankzij een gift van de stadsdeelraad Zuideramstel hebben alle leden van de vereniging Vrienden van het Beatrixpark zo’n boek gratis kunnen ophalen.
De Vrienden hebben nog een voorraad van deze boeken, u kunt er gratis een krijgen, mail ons dan even.

Wie verder geïnteresseerd is, kan contact opnemen met de fotografe:

Mariette Carstens Fotografie
Egelantiersgracht 69
1015RD Amsterdam
T: 020.4208381
M: 06.51197583
foto@mariettecarstens.nl
www.mariettecarstens.nl