Artsenijhof


Regelmatig maken de vrijwilligers foto’s van de hof….. klik hier:  Foto’s


De Artsenijhof is een medicinale kruidentuin die in 1972 ter gelegenheid van de Floriade is aangelegd. Eind vorige eeuw was de hof vanwege het arbeidsintensieve karakter zodanig verwaarloosd dat het stadsdeel Zuideramstel geen onderhoud meer wilde leveren en opheffing dreigde.
Op initiatief van de Vereniging Vrienden van het Beatrixpark is 1999 afgesproken, dat de gemeente nog wel de plantjes zou leveren en ook het groot onderhoud van de bestratingen en van de heggen zou verzorgen, maar dat al het wieden, snoeien, afvoeren van afval, schoonhouden van bestratingen, her- en bijplanten van kruiden, sproeien, etc., door vrijwilligers zou worden gedaan. Dat is sindsdien een vaste taakverdeling gebleven.

Tussen 2000 en 2005 zijn alle vakken volgens een nieuw schema beplant. Hiervan is door de vrijwilligers van de Artsenijhof een nieuwe inventarisatie gemaakt, waarin per plantvak is aangegeven welke kruiden er staan, compleet met de bijbehorende Latijnse namen en de familie waartoe elk kruid behoort en een korte beschrijving van de medicinale werking.
In augustus 2007 is de eerste versie en in 2012 een vernieuwde versie in een nog mooiere uitgave van dit “Groene Boekje” verschenen .
Voorjaar 2020 verscheen de derde geheel herziene versie. Belangstellenden kunnen voor € 8,– een exemplaar van het Groene boekje – in hoogglans gedrukt en voorzien van ringband- ophalen bij het secretariaat van de Vereniging Vrienden van het Beatrixpark, Willem Pijperstraat 35. Of stuur even een mailtje: mail

Op de plattegrond hieronder (die u met aanklikken kunt vergroten) staan alle vakken genummerd.
Omdat ieder jaar aanpassingen in de beplanting moeten worden gedaan kunt u hier de meest recente digitale overzichts-lijst van planten vinden : PlantenPerVakOverzicht 2021
Deze lijst wordt ieder jaar bijgewerkt*

Starting July 2016 the overview of Plants to be found in the Artsenijhof is also available in English, thanks to Martin KramerPlantsPerSectionOverview 2021

Vrijwilligers: Gedurende het hele jaar, afgezien van een korte winterstop, wordt er elke dinsdagmorgen
van 10.00 tot 12.30 uur en gedurende de zomertijd (april tot oktober) elke woensdagavond vanaf 19.00 uur in de hof gewerkt.
Voor meer informatie: klik hier

Wandelingen:
Ook dit jaar kunt u weer meedoen met de maandelijkse IVN-rondleidingen door ons mooie park onder leiding van Natuurgids Henk Wolters. Data: eerste zondag van de maand.
Vertrek: parkingang Diepenbrockstraat, tegenover de Herman Heijermansweg.
In de Artsenijhof zijn honden, ook aangelijnd, niet toegestaan.
zie ook: rondleidingen IVN

Divers:

  • Het voorjaar 2020 stelt de vrijwilligers voor nieuwe uitdagingen: vanwege Corona wordt met een aangepast werkschema het onderhoud gedaan. En naast de buxusmot is er een nieuwe ‘vijand’: konijnen! die zien de hof als geweldige moestuin. We zoeken naar een oplossing.
  • Amsterdam riep iedereen op mee te doen aan een digitaal museum over het leven in Coronatijd. De vrijwilligers van de Artsenijhof gaven daaraan gehoor:Zie: https://www.coronaindestad.nl/wp-content/uploads/2020/06/Al-twintig-jaar-samen-in-een-groene-oase-ook-in-coronatijd.pdf
  • José Deckers heeft jarenlang in onze papieren Nieuwsbrief de rubriek ” plant in de Artsenijhof” verzorgd. Daar is ze nu mee gestopt, en als dank hebben wij voor haar 25 van die columns gebundeld. Bijgaand een digitale versie van dit overzicht van zoveel mooie planten in de Artsenijhof:medicinale planten
  • Informatie over de bomen in de Artsenijhof  (link naar www.amsterdamsebomen.nl)
  • Op bijgaande blog vindt u veel mooie foto’s en informatie over de Artsenijhof van een van de vrijwilligers: http://bomennederland.wordpress.com/category/beatrix-park/
  • De hof in beeld: De aanleiding is treurig: het stelen van de bloem van de boompioen.(juni 2015) Maar het is erg leuk om zowel de vrijwilligers als de Artsenijhof mooi in beeld te zien in het filmpje van AT5 : klik hier.

Plattegrond:

 

 

 

* Ook hiervoor zorgen de vrijwilligers van de Artsenijhof (Zo heeft José Deckers veel werk aan de samenstelling van het Groene Boekje  gehad, heeft Karin Kracher alle mooie foto’s geleverd, en op dit moment wordt de lijst bijgehouden door Jose Deckers, Marion Verwaal en Martin Kramer).