Het kinderbadje in het Beatrixpark

Het kinderbadje in het Beatrixpark is vanaf half mei tot begin september geopend en gratis toegankelijk. Het badje wordt gevuld bij zonnig weer en een minimum temperatuur van 21°. Voor het vullen is 70.000 liter water nodig; dat kost zo’n € 250,-. De gemeente had een beheerder aangesteld die toezicht hield en het kinderbadje dagelijks vulde met schoon water. Voor een goede waterkwaliteit wordt er nog steeds enkele malen per dag chloor en zoutzuur toegevoegd. De beheerder is wegbezuinigd. De toiletten in het gebouwtje naast het badje zijn gratis toegankelijk tijdens de openstelling van het badje. Naast het badje zijn een speelplaats met een grote zandbak en diverse speeltoestellen. In 2006 werd het badje door Het Parool verkozen tot het beste pierenbadje van Amsterdam!

Sinds voorjaar 2013 staat er een prachtig nieuw parkgebouw, met goede wc’s, en op mooie dagen in de zomer kunt u daar een ijsje en een kopje koffie kopen bij de Bea Kiosk. U kunt op hun site zien of ze open zijn: parkkiosk.  Bij de kiosk kunt u de speciale Vrienden herbruikbare opvouwbare beker kopen, met korting!

Informatie
Er is helaas geen telefoonnummer bij de gemeente beschikbaar, waar u naar kunt bellen om te vragen of het kinderbadje open is, dat wil zeggen met water gevuld. Het bestuur of het secretariaat weten dat ook niet. Houdt u de 21° maar aan als norm.

De Waterspuwer of Zeemeermin
Aan de rand van het badje staat in het badseizoen het beeld de Waterspuwer of Zeemeermin. De zeemeermin heeft een waterspuwende schelp in haar handen en wordt geflankeerd door twee visfiguren. Uit de schelp komt drinkwater. De maker, de Amsterdamse beeldhouwer Leo Braat (1908-1982), heeft het beeld zo vervaardigd dat kinderen erop kunnen klauteren. In 1942 kreeg het beeld een plaats bij het kinderbadje in het verdwenen deel van het Beatrixpark, het Prinses Irenepark tegenover de Wielingenstraat, dat in 1960 heeft moeten wijken voor de bouw van de RAI. Het beeld is in 1960 meeverhuisd naar de huidige locatie van het badje. In 1985 werd het beeld verwijderd nadat het vreselijk was beklad. In 1993 werd het op een werf van de gemeente teruggevonden, maar met slechts één visfiguur. In overleg met de familie van de beeldhouwer is een vis nagemaakt en sindsdien wordt het beeld na de zomer uit voorzorg opgeslagen.
(voor meer informatie over beelden in het park: klik hier )

Regels
Het badje is gelegen in het monumentale deel van het Beatrixpark. Op grond van de Monumentenverordening stadsdeel ZuiderAmstel 2005 is het verboden beschadigingen of vernielingen aan te richten. Daarnaast is de Algemene Plaatselijke Verordening 1994 van toepassing. Niet toegestaan zijn onder andere open vuur en barbecue, hinderlijk drankgebruik en het in werking hebben van geluidsapparaten of toestellen waarmee hinder voor de omgeving wordt veroorzaakt. Dit geldt ook voor de ligweide naast de speelplaats. Het kinderbadje is bedoeld voor kleine kinderen.

Honden
Honden zijn niet toegestaan, ook niet op de speelplaats en de ligweide.

Fietsen
Fietsen moeten in de rekken bij de ingangen worden geplaatst.

Afval
Afval moet in de daarvoor bestemde afvalbakken worden gedeponeerd. Deze worden regelmatig geleegd.