Opening groene wandelroute in Zuidas

9 okt 2021 | Ontwikkelingen, Park in de pers, Archief 2019-2022

Op 30 september is de groene wandelroute Zuidas de lucht in gegaan. Meer informatie (bron Gemeente amsterdam):

Op https://zuidas.nl/route/ommetje-groen/ is de route nu te beluisteren en te volgen. De audiotour is drempelvrij zodat ook mensen met een beperking de route kunnen wandelen met hun mobiele telefoon. Langs de route zijn 5 kunstwerken, gemaakt door kunstenaar Vera van Wolferen, verstopt in het groen.

Wethouder Victor Everhardt: “Zuidas ontwikkelt zich en wordt steeds meer een levendige wijk, waar niet alleen gewerkt, maar ook gewoond wordt. Naast woningen, kantoren, sportvoorzieningen en kunst en cultuur, investeren we ook veel in groen omdat een groene wijk belangrijk is voor ontmoeting en ontspanning.  Deze digitale audiotour neemt je mee langs een veelzijdige Zuidas met verrassende kunstwerken.”

Bedacht door bewoners
De audiotour navigeert bezoekers via hun mobiele telefoon langs de route die in totaal 10 km lang is. Iedereen kan zelf de gewenste afstand en startplaats bepalen. Zuidas ecoloog Bas Reussien vertelt onderweg over de kleinste harde werkers in Zuidas, de insecten, maar ook over andere dieren en het groen. Kunstenaar Vera van Wolferen vertelt meer over de kunstwerken op de route. Het ommetje was een van de drie winnende projecten toen de gemeente enige tijd geleden een prijsvraag uitschreef en een deel van het groenbudget ter beschikking stelde aan bewoners en bezoekers van Zuidas. Marian Heemskerk, een van de initiatiefnemers, is blij dat de route er nu is. “Ik wandel regelmatig door Zuidas en er zijn zoveel groene plekken, maar je moet wel weten waar je ze kunt vinden. Dit digitale ommetje helpt je daarbij”

Kunst verstopt in het groen
Op vijf verschillende plekken zijn kunstwerken in het groen verstopt. Deze kunstwerken zijn een ode aan de natuur, vertelt kunstenaar Vera van Wolferen. “De kunstwerken op de route komen uit de 3D-printer en bestaan uit één materiaal en één kleur. Ieder kunstwerk is een brug tussen onze mensenwereld en de fantasiewereld van alles wat leeft in het groen.” Tot en met 24 oktober kan iedereen een zelfgemaakte foto van zijn favoriete kunstwerk langs de route delen via instagram, facebook, twitter of LinkedIn onder #Zuidas of via socialmedia@zuidas.nl. De origineelste inzending ontvangt een miniatuur van een kunstwerk.