Stemmen op de Koepeltjes

6 okt 2020 | Ontwikkelingen

Iedereen in Amsterdam Zuid heeft in oktober 2020 een brief in de bus gehad met een code, om mee te kiezen uit een aantal buurtinitiatieven waaraan een budget uitgegeven gaat worden.
De Vrienden hebben daarvoor een plan ingediend, om de oude Floriade-koepeltjes te herstellen.
Helaas heeft de gemeentelijke ambtelijke molen vreemd gedraaid: ons plan is ondergebracht bij Buitenveldert.
En terwijl in de eerste ronde iedereen overal op kon stemmen, blijken nu alleen inwoners van Buitenveldert en Zuidas op ons plan te kunnen stemmen.
Met als gevolg dat wie naast het park woont, in Oud-zuid of in de Rivierenbuurt, niet wordt beschouwd als buurtbewoner daarvan.
Wij zijn hierover zeer teleurgesteld. We hebben dat de organisatie ook laten weten (zie onderstaand bericht). We roepen iedereen in Buitenveldert en in de Zuidas op om in ieder geval te stemmen, en dan graag op ons plan!
Hierbij de tekst van het bericht aan de organisatie:

Geachte leden van het team, 
 
Toen de bewoners van zuid op projecten konden stemmen  kon iedere bewoner zijn/haar stem uitbrengen op een project dat hem/haar aansprak. In deze ronde heeft u besloten dat door bewoners alleen op projecten uit de eigen buurt gestemd kan worden, maar de buurt indeling lijkt willekeurig, waardoor bijvoorbeeld niet meer gestemd kan worden op een project dat net buiten de door u bedachte grenzen valt. Voor het Beatrixpark, dat door u is toegevoegd aan buitenveldert/zuidas betekent dit dat de direct omwonenden, die het park zeer frequent, soms wel meerdere keren per dag bezoeken NIET hun stem kunnen uitbrengen op de voorgestelde koepeltjes die juist op verzoek van diezelfde bezoekers (de Vrienden) zijn ingebracht. Veel ingezetenen uit Buitenveldert weten het park maar amper te vinden, zij richten zich op Gijsbrecht van Aemstelpark en Amstelpark, en de nieuwe bewoners van zuidas vinden het kennelijk ook te ver weg gezien de groene projectvoorstellen die voor zuidas op de buurtlijst staan. Wij betreuren het dat u op deze manier een echte ‘verdeel en heers’ strategie toepast. 
Wij weten uit ervaring dat bewoners uit apollobuurt, de pijp en de rivierenbuurt graag in het park komen, om te wandelen, hun hond uit te laten of met de (klein) kinderen naar het bad of de vernieuwde speeltuin te gaan. De Artsenijhof wordt ook door velen bezocht en geprezen. En terugplaatsing van verdwenen koepeltje bij de kastanjering (nota bene ooit jaren geleden onherstelbaar beschadigd – en toen verwijderd – door groenmedewerkers van het stadsdeel) zou door iedereen zeer gewaardeerd worden. En vervanging van de verwaarloosde koepel op het Ereplateau kan dan meteen meegenomen worden. 
We vinden het niet erg als budgetten aan andere ingediende plannen worden besteed, maar hebben wel moeite met de door u gehanteerde manier waarop de stemmen kunnen worden uitgebracht. 
Met vriendelijke groet, 
Marleen Munniksma, voorzitter Vereniging Vrienden van het Beatrixpark 
 

We kregen later via een andere weg nog het volgende antwoord:

Dank voor mail en uw toelichting. Wij begrijpen dat bewoners niet alleen wonen (en leven) binnen de gebiedsindeling van de gemeente Amsterdam. Om toch een verdeling te maken en het schaalgebied van het project niet te groot te laten zijn, hebben we er voor gekozen wel een gebiedsindeling aan te houden. Aan de hand van uw melding hebben we de uitleg op de website wat aangepast.