Wandelingen/rondleidingen van het IVN

19 jul 2023 | Nieuwste Berichten

Ook in 2023 elke maand wandelend op ontdekking in het Beatrixpark

– Ook in 2023 organiseren de Vrienden van het Beatrixpark en het IVN weer maandelijkse rondleidingen door ons mooie park onder leiding van IVN-Natuurgidsen Mien Vermue en Henk Wolters. – Botanische of medicinale kennis is niet nodig, maar breng graag een beetje aandacht en enthousiasme mee!
– In het voorjaar, de herfst en de winter gaat de aandacht vooral uit naar de bomen. In het park staan ongeveer 250 soorten, vrijwel allemaal met een naambordje. Is het een Beuk of een Haagbeuk? Een Den of een Spar? Bomen hebben in elk seizoen iets interessants te bieden en op deze wandelingen kunt u dat ontdekken. In het voorjaar zijn het knoppen, katjes, bloei, bestuiving en bladontluiking. In de herfst kleuren, bladval, vruchten en zaden. In de winter gaat het over overleving, silhouetten, knoppen, coniferen en groenblijvende loofbomen.
– In de maanden juni, juli, augustus en september bezoeken we de Artsenijhof . In dit prachtige erfstuk van de Floriade van 1972 staan maar liefst 250 soorten medicinale planten en in deze maanden zijn ze op hun mooist en hun best. – Waar worden of werden ze voor gebruikt, hoe herken je ze, waar komen ze vandaan, welke werkzame stoffen zitten er in en wanneer worden ze geoogst? – Het programma is elke maand anders, afhankelijk van onder andere de bloeitijden. In juli het Vingerhoedskruid en in september de Monnikspeper. Wanneer u regelmatig meedoet hebt u op deze manier een uitstekende mogelijkheid om kennis te maken van de wereld van de kruiden.
– Alle wandelingen worden gehouden op zondagmiddag van 14.00 tot 15.30 uur, telkens op de eerste zondag van de maand. Dat zijn voor 2023 de volgende data en locaties.

Bomen:  1 oktober (medicinale bomen), 5 november, 3 december.

Artsenijhof:  4 juni, 2 juli, 6 augustus, 3 september.

– In de Artsenijhof zijn honden, zonder uitzonderingen, ook aangelijnd, niet toegestaan.

Vertrek: alle rondleidingen beginnen bij de parkingang Boerenweteringpad (aan de Diepenbrockstraat, tegenover de Herman Heijermansweg). –  De wandelingen gaan altijd door, ongeacht de weersomstandigheden, behoudens knmi-code geel en hoger. – Het park heeft beperkte horeca, toiletten en schuilgelegenheid. – In de omgeving van het park is gelegenheid tot (betaald, maar zondag gratis) parkeren.

– Deelname: Iedereen is welkom, maar hou er rekening mee dat deze wandelingen geen specifieke activiteiten voor jongere kinderen zijn.

Kosten: een vrijwillige bijdrage voor het IVN.

Aanmelding vooraf per e-mail is altijd zeer gewenst (henk.snezana@kpnmail.nl), dus niet telefonisch, en u ontvangt bericht als er geen plaats meer is.