De strijd tegen de Japanse Duizendknoop gaat door.

23 sep 2020 | Ontwikkelingen, Archief 2019-2022

Update 23/9: onderstaand bericht dateert van 3 augustus. Maar inmiddels is het initiatief bekender: in Amsterdam, een uitgave van de gemeente, staat een artikel over de groep die wekelijks de Duizendknoop in het park aanpakt:
zie pagina 13: 6.Zuid-september2020

Bericht: Enkele weken geleden is een aantal goed geïnstrueerde vrijwilligers begonnen met het verwijderen van de woekerende Japanse duizendknoop. Een ongewenste plant, die zo sterk is dat hij alle andere planten verdrukt.
Met advies van en in samenwerking met Renze Haitsma vanuit het Duizendknoop bestrijdingsteam worden op een aantal plaatsen in het park de planten met wortel en al uitgegraven. Het materiaal wordt in speciale grote afvalzakken afgevoerd om zorgvuldig vernietigd te worden.
Als er namelijk ook maar iets blijft liggen heb je zo weer nieuwe planten.
De gemeente is hard bezig met de bestrijding, maar komt mensen en geld tekort. Daarom is een groepje park-liefhebbers zelf aan de slag gegaan.  Dat wordt gewaardeerd: de mensen van Team Duizendknoop (afdeling Verkeer en Openbare Ruimte van Amsterdam) kwam niet alleen helpen, maar bracht ook een taartje voor de harde werkers.
We willen u wel waarschuwen: ga niet zomaar ook planten weghalen; er is een speciale methodiek voor, en als het niet goed gebeurt maakt dat de zaak alleen maar erger. Wilt u helpen, stuur dan even een mailtje, dan brengen we u in contact met Brecht, de initiatiefneemster.
De Vrienden zijn erg blij met dit initiatief; twee bestuursleden hebben zich aangesloten. We hebben namens de vereniging ook speciale schoffels en spades ervoor aangeschaft. De grote zakken worden door de gemeente geregeld.

Ze zijn nog niet klaar, dus u zult ze nog wel vaker aan het werk zien.

Voor meer informatie over de duizendknoop: https://www.amsterdam.nl/nieuws/nieuwsoverzicht/wortel-tak/

 

En een paar dagen later is de ploeg opnieuw aan de slag gegaan: voor – en – na foto’s:

Ook de gemeente is bezig: op het terrein waar de nieuwe woongebouwen zullen komen is nu eerst een opruimploeg aan de gang: https://zuidas.nl/blog/2020/japanse-duizendknoop-wordt-geelimineerd/: