Evenementenbeleid

19 nov 2015 | Ontwikkelingen, Archief 2015

Ter informatie vindt u hieronder onze visie op het Evenementenbeleid met betrekking tot het Beatrixpark.
Het Beatrixpark is een buurtgericht park dat zwaar onder druk staat vanwege de ontwikkelingen in de onmiddellijke nabijheid van het park : Zuidas en Zuidasdok.  De bouwwerkzaamheden in zuidwesthoek van het park zorgen voor overlast. Door de geplande verbreding en het ondergronds brengen van de A10 (2017-2028) zal een strook park langs de A10 als werkterrein worden gebruikt.Op het RAI terrein wordt een parkeertoren gebouwd en een hoge hoteltoren.
Door de groei van kantoren en woningen wordt het park steeds vaker bezocht door nieuwe buurtbewoners – omdat zij in hoogbouw wonen beperkte buitenruimtes hebben – en door kantoormensen die in pauzes of na kantoortijd nog even van de buitenlucht willen genieten.
­
Bekendheid
Het park is vooral bekend als een stille oase met bijzondere bomen – die door de actieve Vereniging Vrienden van het Beatrixpark  (bestaat ruim 35 jaar, 1000 leden) van bomenbordjes werden voorzien. De Artsenijhof  omvat een collectie medicinale planten en wordt al ruim 15 jaar door een groep actieve vrijwilligers onderhouden. Er vinden regelmatig rondleidingen plaats voor geïnteresseerden.
Scholen in de buurt gebruiken het park voor hun biologielessen en soms ook voor buitenlessen gymnastiek. Diverse groepen bootcampers maken bijna dagelijks een rondje door het park. Het kinderbadje ontvangt op mooie zomerse dagen honderden bezoekers die van heinde en verre komen.
Buurtbewoners en toevallige passanten waarderen het park vanwege de doorkijkjes, de mooie open gedeeltes en omdat het er rustig, schoon, goed onderhouden  en groen is.

Openbaarheid
Door het park – dat niet kan worden afgesloten – lopen belangrijke fietsroutes, vooral richting Oost-West. Deze fietsroutes moeten altijd open worden gehouden omdat anders ver moet worden omgefietst.
De RAI en Strand Zuid/Zuidpool  als buurman zorgen ook al voor veel reuring in de onmiddellijke omgeving.  Bij evenementen in de RAI lopen veel bezoekers vanaf station Zuid via het Beatrixpark naar het complex. (Op Koningsdag wordt het station RAI – dat juist bij evenementen extra treinen laat stoppen – zelfs afgesloten en worden 25.000 feestgangers door het park naar het feestterrein geleid!!)  Het park fungeert dus regelmatig als ‘overloop’ bij feesten in en om de RAI; dit wordt nu niet als evenement in het park gezien, maar belast wel degelijk.

Draagkracht
Het park is niet ingericht voor evenementen. De meeste paden zijn smal en kennen veel bochten, er zijn geen speciale voorzieningen, het park kan niet worden afgesloten, er grenzen woningen aan het park en het park heeft een BIJZONDERE EN KWETSBARE BEPLANTING. Het toezicht in het park is nihil, alleen bij mooi weer in de zomer is er toezicht bij het kinderbadje.
Doordat het park is aangelegd op opgespoten zandgrond is er geen goede hechting met de ondergrond. Uit recent onderzoek bleek dat bomen en planten moeten worden geholpen ­ door te ­’ploffen’ – het onder druk boren van gaten die verdichting van de bodem tegengaan, en dat ze fors lijden onder van bovenaf veroorzaakte bodemverdichting door zware voertuigen en dergelijke.
De recente graafwerkzaamheden in verband met Zuidas/Zuidasdok voor het omleggen van kabels en leidingen hebben voor overlast gezorgd en na een storm is een aantal bomen  gekapt omdat zij een gevaar vormden voor de omgeving.

(Dit is de reactie van de Vereniging Vrienden van het Beatrixpark op evenementenbeleid 2016, zoals doorgegeven aan het Parkenoverleg, november 2015.)
Zie ook de site van het Amsterdamse Parkenoverleg: https://sites.google.com/site/parkenoverleg/