Wijzigingen bij eendenvijver : ganzen weg

20 aug 2016 | Archief 2016

Mede op verzoek van de leden van de vereniging gaat er wat veranderen bij de Eendenvijver, en dat is best opvallend: de oude ganzen die er nu wonen worden herplaatst buiten het park en het hek gaat weg.

Hier leven een aantal watervogels; zijn tamme dieren die ooit, gekortwiekt (!) hier zijn uitgezet. Maar nu zijn ze oud. En het blijkt dat ze niet meer bestand zijn tegen onverwachte aanvallen. Dat is soms van honden die over het hek springen, of zelfs over het hek gezet worden. Of mensen die er over stappen, of verkeerd voedsel geven. Gekortwiekte dieren kunnen niet weg. En blijkbaar houden hondenbezitters tegenwoordig hun dieren minder goed onder controle dan vroeger. De bijzondere zwanen zijn onlangs slachtoffer geworden en doodgebeten. Ook die waren gekortwiekt en konden dus niet vluchten.
Daarom is na en in overleg met het stadsdeel het volgende besloten: de tamme oude dieren worden herplaatst op een speciale plaats voor oudere vogels, bij de firma Hofganzen. Dan kan het hek weg, en wordt dit stukje park opgeknapt en net als de rest gewoon bereikbaar voor iedereen, voor zowel de dieren, de onderhoudsmensen als de bezoekers.  De viezige blubber aan de oever wordt opnieuw ingezaaid.

We kunnen ons best voorstellen dat er mensen zijn die het eenden-voer-plekje zullen missen. Maar voor de overgebleven dieren die er nu nog leefden is dit echt beter, en er komen vast  gewoon – net als overal in het park- wilde eenden en ganzen en hopelijk weer zwanen wonen. Voer die dan wel weinig en met beleid, dus niet zomaar overgebleven broden weggooiden.

Onze dank aan het stadsdeel voor het meedenken en de uitvoering hiervan.