Wij kregen van mevrouw C Heyning een kopie van haar inspraak-tekst die zij naar lokale en gemeentelijke instanties stuurde over het onderhoud van de parken. Met haar toestemming hierbij de tekst en een digitale kopie: 20200603 Inspraaktekst_WB_Je_gaat_het_pas_zien_als_je_het_doorhebt -geco…
” Aan de raadscommissie Wonen en Bouwen 3 juni 2020 –betr. agenda TKN 7
’Je gaat het pas zien als je het doorhebt’.
Mijn betoog haakt in op de wens van meerdere politieke partijen om de stad groener te maken. De heer Van Dantzig zegt het zelfs als volgt “De stad schreeuwt om vergroening” –mooier kan het toch bijna niet!
Maar de werkelijkheid is weerbarstiger –zie bijvoorbeeld de pogingen van de RAI-Strand Zuid om steeds meer van de oase van rust die het Beatrixpark is, te annexeren en om te zetten in rumoerig stadsvertier en horeca (speerpunt Van Dantzig?). Zie elders in het park ook de teloorgang van een stuk compensatiegroen (uitbreiding RAI), ten gunste van woningbouw.
Zo zijn er her en der in de stad meer voorbeelden waar groen kopje onder gaat in weerwil van prachtige politieke dromen en volzinnen.
Naast het verlies van m2 groen is er ook verlies aan kwaliteit als gevolg van verkeerd, minder of geen onderhoud van bestaande groenzones en parkgebieden. De rede is niet het gebrek aan liefde van de groene onderhoudsploegen, maar draagt te vaak het etiket “bezuiniging”.
Ik neem daarbij wederom het Beatrixpark als voorbeeld, dit keer het oude deel, aangelegd in de crisisjaren ’30 en inmiddels gemeentelijk monument.
Na decennia van verwaarlozing is het park begin deze eeuw geweldig opgeknapt en opnieuw “in de verf gezet”. Dat heeft heel veel geld gekost –belastinggeld van burgers. Bezoekers van het park waren razend enthousiast.
Dat enthousiasme slaat nu om in verdriet en boosheid, omdat goed onderhoud opnieuw achterwege blijft –de teloorgang is duidelijk zichtbaar.
Misschien is die teloorgang resp. kapitaalvernietiging wel het meest zichtbaar bij de centrale ronde vijver. Bij de herinrichting van de prachtige bloemenborders is kennelijk vervuilde grond gebruikt –vervuild met de sporen van de voortwoekerende en giftige paardestaart (Sphenophyllum, plant uit het Carboon, zo’n 355 tot 295 miljoen jaar geleden). Inmiddels gaan bijna alle bloemenborders schuil onder een dikke laag paardestaart … planten verstikken … er wordt niets aan gedaan … de grijpgrage winde, brandnetels en graspollen doen de rest.
Idem wordt het Japanse Duizendknoop geen strobreed in de weg gelegd -het kan rustig voortwoekeren. Diezelfde plant werd als argument gebruikt om het zuidwestelijk deel (voormalige compensatiegroen) versneld kaal te kappen, te ontdoen van struiken en 110 mooie bomen, opdat de aldaar beoogde woningbouw (kavel 2 en 6/7) geen strobreed in de weg wordt gelegd.
Hoe zei Johan Cruijff het ook alweer: “je gaat het pas zien als je het doorhebt”.
Zien de stadsbestuurders niet dat burgers door hebben dat hier en ook elders sprake is van forse kapitaalvernietiging door bezuinigingen en miniem of geen onderhoud? Moet er eerst een ambtenaar door een brugdek zakken voordat men door heeft dat groot en klein onderhoud essentieel is voor het welbevinden van burgers –zeker in COVID-19 tijd waarin meer dan ooit parken opgezocht worden voor ontspanning en rust.
Waarom moesten we recent tig keer ‘zeuren’ voordat er een kleine vuilcontainer werd neergezet voor het afval van de vele bezoekers? Het park vervuilde zienderogen.
Deze teloorgang steekt schril af tegen bijvoorbeeld de herinrichting van het middendeel van De Boelelaan.[1] Nog niet zo lang geleden opnieuw uitgelijnd, geasfalteerd enz. De weg wordt opgebroken en verlegd om plaats te maken voor nieuw groen. Prachtige bomenarcades, zeker! … vooral voor de elite op de ‘internationale’ Zuidas, minder voor de oude bewoners aan de zuidzijde van De Boelelaan die jarenlang stof en lawaai moesten dulden van de bouw op de Zuidas. Zij krijgen het verkeer juist dichter voor de deur inclusief fietsers die pootje-gehaakt worden door auto’s die de garages in of juist uit willen.
Waarom nieuw groen aanleggen als je het bestaande groen niet fatsoenlijk onderhoudt? Natuurlijk, nieuw groen is politiek interessanter, ook om later aan de kleinzoon of -dochter te kunnen zeggen ‘kijk dat heeft opa Ivens gemaakt (maar ssstt niemand zeggen: nadat we eerst een prachtige brede groenzone tussen Zuid en Buitenveldert verkochten aan de commercie)’.
Waarom belastinggeld van burgers investeren in nieuw groen als het beheer ervan vroeg of laat uitblijft? Op college leerde ik al dat de initiële (en incidentele) investering in nieuw groen binnen 5 à 10 jaar ingehaald wordt door de onderhoudskosten –die eeuwig doorlopen.
Hetzelfde wat voor de AEB geldt, en misschien nog duidelijker en zichtbaarder voor kademuren, geldt ook voor groen: onderhoud, onderhoud, onderhoud
Schoon, heel en veilig.
“JE GAAT HET PAS ZIEN ALS JE HET DOORHEBT”
H.C.M. Heyning
[1] Was geagendeerd voor raadscie RO dd. 13 mei 2020