Jubileumfeest 75 jaar Beatrixpark

Hieronder een verslag van de geslaagde feestdag op 26 mei 2013.

Foto’s van aanwezigen kunt u terugvinden op de Facebookpagina van het flowburo.

We kregen van het Amsterdam Lyceum prachtige Parkgedichten, gemaakt ter ere van het Beatrixpark. U kunt ze hier downloaden: PARKGEDICHTEN

Bij alle genoemde deelnemers is ook hun internet-adres als link opgenomen; dat is handig voor wie enthousiast is en deze organisaties of ondernemers zelf ook eens wil inschakelen…

Dit jaar bestaat het Beatrixpark 75 jaar.
Om dat te vieren vond op zondag 26 mei een groots feest plaats op verschillende plaatsen in het grote park. Naar schatting bezochten tussen de 2.500 en 3.000 belangstellenden (in alle leeftijdscategorieën) het park. De meesten kwamen op de activiteiten af, maar er waren ook bezoekers die echt voor het park kwamen. In november 2012 zocht het bestuur van de vereniging Vrienden contact met het Flowburo van het ROC van Amsterdam, tegenover de RAI. Zes studenten van onder andere de opleiding Cultureel Ondernemen hebben in de vorm van hun stage de organisatie van de dag op zich genomen. Op 26 mei waren zij teamleider en begeleidden twee klassen andere ROC’ers. Zij waren de hele dag herkenbaar door hun appelgroene t-shirt met op de rug CREW en het logo van Zuidas. Ze begeleidden degenen die een activiteit organiseerden of een marktkraam hadden. Of op een van de podia optraden.

Voordat stadsdeelwethouder Joep Blaas het nieuwe parkgebouw opende, speelde Amsterdam Brass (www.amsterdambrass.nl) feestelijke muziek. Aansluitend trok de stoet met Jeroen Dirks, de presentator van de dag, naar andere te openen objecten: de nieuwe brug, de fluisterbomen en een van de 140 bomen die zijn voorzien van een naambordje en het bijenhotel. Blaas kreeg ook het eerste exemplaar van de informatieve folder over Beatrixpark.

Bij het kinderbadje was er voor volwassenen de hele dag lekkere Italiaanse koffie en tijdens de openingshandeling ook een cupcake in stijl: groen en oranje geglazuurd. (www.caffelastrada.nl) en voor de kinderen wafels op een stokje (www.waffelsopwielen.nl) Nieuw was ook de IJstuin (www.ijsmakerij-civediamo.nl) die vanaf nu biologisch ijs en andere verantwoorde lekkernijen verkoopt vanuit de kiosk op de kop van het parkgebouw. Het eerste uur waren de koffie en het ijs gratis! Joep Blaas werd het eerst groene met oranje ijsje overhandigd. En Marleen Munniksma, voorzitter van de Vereniging Vrienden van het Beatrixpark, uit zijn handen de sleutel van het parkgebouw. Veel aftrek vonden de Oudhollandse poffertjes van de familie Zwartjes (www.food-and-fun.nl) die aan de andere kant van het kinderbadje stonden. Rond de vijver en op het Boerenweteringpad was een ecologische, biologische en informatieve markt ingericht met lekkers en leuks.

Rond de vijver waren er kramen van OBA (www.oba.nl) , regio Zuid, had veel bibliotheekinformatie en een dr. Bibberspel, stichting Favela Brasil (www.favelabrasil.nl) verkocht sieraden en kralen van pitten en zaden uit het Amazonegebied; de opbrengst komt ten goede aan de vinders en verzamelaars. Afdeling Amsterdam van de Fietsersbond (www.fietsersbondamsterdam.nl) was er en gaf informatie over de buurt; de dames van Bijenzalf (www.bijenzalf.nl) verkochten hun producten en gaven informatie over uitstervende bijenvolken. Van onder de rivieren (www.vanonderderivieren.nl) werden Brabantse worstenbroodjes en andere hartige lekkere zaken verkocht vanuit een heuse caravan. Voor wie eerlijke producten aan huis gezorgd wil krijgen, kon er kennismaken met de Streekmolen (www.streekmolen.nl). De Gezonde Stad (www.degezondestad.org) gaf De groene fietsgids Amsterdam weg als je je intekende voor de nieuwsbrief. Al vroeg in de middag moesten er nieuwe dozen met gidsen worden aangefietst – de vraag was groter dan gedacht. De Koffiekar (www.dekoffiekar.nl) schonk koffie met uitzicht op de vijver, met de nieuwe brug. Stadshout (www.stadshout.nu) verkocht niet alleen in een kraam producten van Amsterdamse bomen, maar waren ook de hele middag druk met het zagen en timmeren van een vijf meter grote picknicktafel. Leerlingen van het St Nicolaas Lyceum draaiden op de verharde paden met petflesjes gevuld met zand (sandmapping) mooie geometrische figuren (http://sintnicolaaslyceum.mwp.nl).

De eerste kraam aan het Boerenweteringpad was die van welkom in het park, met studenten van het ROC (www.rocva.nl). Direct bij het kinderbadje stonden de Vrienden van het Beatrixpark (www.vriendenbeatrixpark.nl) die oude en nieuwe vrienden en andere belangstellenden te woord stonden en welkom heetten. Er was een weggeefkraam waar velen boeken en andere zaken naar hun gading mee konden nemen. Vanuit deze kraam vertrok elk uur Henk Wolters – de vaste IVN-gids (www.ivn.nl) die in dit jubeljaar elke maand een rondleiding verzorgt – om een groep belangstellenden in te wijden in de geheimen van het Beatrixpark in het algemeen en de bomen in het bijzonder. Ook Nico Hoogland (www.ecospecialist.nl) , de man die echt bijna alles weet van bomen en heesters, was aanwezig om vragen te beantwoorden. Theo van Lent van de Vogelwerkgroep Amsterdam (www.vogelwerkgroepamsterdam.nl) werd op het laatste moment ingevlogen en liet van zich horen met liederen over verschillende vogels. Wie het Boerenweteringpad volgde zag kramen van Hestia Kinderopvang (www.hestiakinderopvang.nl) die aan het eind van de Prinses Irenestraat dagelijks kinderen opvangen en hopen op een nieuwe, mooie en even groene locatie. Vlakbij stond Stadsdorp Zuid (www.stadsdorpzuid.nl) die opkomt voor de belangen van de individuele bewoner van Zuid. Aan de overkant van het pad stond de – gelukkig weinig bezochte – EHBO-post. Meer dan wat pleisters plakken hebben ze gelukkig niet hoeven doen. Iets verderop stond kamerkook (www.kamerkook.nl) met zelfgemaakte brownies en alcoholvrije perencider (per glas/per fles) en zij verzorgden ook aantrekkelijke kookworkshops voor kinderen: oranje en groene soep maken en eten.

Dat de koninklijke speelplaats was geconcentreerd rond het kinderbadje – dat vanwege de lage temperatuur nog niet was gevuld met water – was duidelijk te zien. Honderden kinderen hebben zich de hele middag vermaakt met de activiteiten van Circus Elleboog (www.elleboog.nl) die in het droge badje kinderen circusacts leerden, of op de kleine weide heel stil en toegewijd aan yoga deden (www.dekinderyogatuin.nl) deden. Of prachtige kronen maakten en daarmee erna door het park liepen, gemaakt met de mensen van HotMamaHot (www.hotmamahot.nl) . Heel veel kinderen lieten zich grimeren door het Beautyteam (www.hetbeautyteam.com) en dat was nog de hele middag te zien. Kendra van Nes (www.kendravannes.nl) verzorgde een workshop muziek en harpspelen voor en met kinderen. Jim Jansen tekende portretten van wie geportretteerd wilde worden. Van de Theateropleiding van het ROCvA liepen twee studentes rond – Jamy en Chloé.

In de Artsenijhof opende de dichter Mustafa Stitou het dichterspodium (http://www.debezigebij.nl/web/Auteur.htm?dbid=8796&typeofpage=139644) Daarna lazen studenten van de Afdeling Beeld en Taal van de Gerrit Rietveld Academie (http://www.gerritrietveldacademie.nl/nl/beeld-en-taal) en leerlingen van het Amsterdams Lyceum die waren geschoold door de School der Poëzie, en gedichten speciaal voor het jarige park hadden geschreven (www.schoolderpoezie.nl). Omdat het Bewonersplatform Zuidas (www.bewonersplatformzuidas.nl) dit jaar ook jarig is en 15 jaar bestaat, had zij een limerickwedstrijd uitgeschreven. Om 15.15 uur werden de winnaars in de Artsenijhof bekend gemaakt.

Op de grote weide waren workshops: tai chi van zowel Maartje van Staalduinen als Ad Lakerveld (http://www.tai-chi-chuan-studio.nl/ en http://www.lakerveld.org.) Er was bootcamp (www.thebootcampclub.nl) , meer bewegen voor ouderen (www.mbvo-amsterdam.nl) , mindfullness met het Oog van de Orkaan (www.hetoogvandeorkaan.nl) en niet te vergeten de bewegingsgroep van Dokus Dagelet die het Beatrixpark koos als place to be (www.dageletsport.nl).

Op de grote hondenwei was een groot deel van de middag een stormbaan voor honden en hondjes ingericht, verzorgd door de kynologenvereniging uit Amsterdam Noord (www.kcamsterdam.nl)

Groenbedrijf Pius Floris bracht een hoogwerker mee, waarmee je vanaf forse hoogte het park kon zien (www.piusflorus.nl). Erg geliefd was de boom in! Honderden – vooral – kinderen klommen in een van de oudste en dikste bomen in het park zichzelf met touwen omhoog deze boom in (www.projectadventure.nl).

Op het hoofdpodium (Het Paleis) traden musici op met versterkte muziek – dat was het enige versterkte podium. DJ Ricardo (Wijngaarde) draaide vinyl in stijl. Zangeres Corey zong de sterren van de hemel. De kletzmerband PietsiKata (www.pietsiekata.nl) sloot de middag waardig en sfeervol af. Daar was Strand Zuid (www.strand-zuid.nl) de hele middag aanwezig met fris en drankjes.

De enige die niet echt blij was, was de fotograaf die in 1972 de Floriade vastlegde en ervoor gezorgd had dat al zijn foto’s en films op tijd gedigitaliseerd waren. Door omstandigheden is de vertoning daarvan niet goed tot zijn recht gekomen. Er staat een stevige afspraak dat we aan het einde van de zomer dit helemaal goed maken en een apart moment organiseren om het waardevolle historische beeldmateriaal (en wie weet nog van andere mooie parken in Zuid) te vertonen.