Update augustus
– (17 aug 2024) Naar aanleiding van het artikel in Het Parool (waarover niet met ons vooraf contact is geweest) en de reacties die wij daarop kregen heeft het bestuur vandaag de volgende brief naar Het Parool gestuurd, die op donderdag 22 augustus 2024 is geplaatst:
Vorige week vrijdag 16 augustus stond er een artikel in het Parool over een brief die de Vereniging Vrienden van het Beatrixpark aan de gemeente heeft verstuurd over het gewijzigde plan voor de opvang van (Oekraïense) vluchtelingen in het Convict. Wij wisten niet af van dit artikel, maar het is positief dat het Parool hier aandacht aan besteedt. Maar wij hebben gemerkt dat door het artikel bij sommigen de indruk ontstaat dat onze vereniging zich verzet tegen de opvang van vluchtelingen op deze plek, en dat is niet juist.
We benadrukken graag dat we ons niet verzet hebben tegen het oorspronkelijke plan om 100 Oekraïense vluchtelingen voor 2,5 jaar in het Convict op te vangen. Sterker nog, we hebben direct contact gezocht met de gemeente om deze mensen namens de Vrienden van het Beatrixpark welkom te heten en te betrekken bij het park. Onze brief naar aanleiding van de gewijzigde plannen was bedoeld om te voorkomen dat deze tijdelijke situatie, een permanente zou worden.
Wij begrijpen van harte dat er opvang nodig is; maar zijn erg bang voor een precedent, als hier straks vijf jaar bewoning is geweest in een gebouw dat nooit voor woningen is bedoeld en ook niet geschikt is. De druk op dat deel van het park wordt erg groot, zeker met de komst van alle woontorens op kavel 6/7 en 2. Wat het bestuur betreft ligt de prioriteit bij het Groen en het beschermen daarvan.
Tegen de bouw van de woontorens hebben we in het verleden ook veel gedaan om dit te voorkomen, maar dat is helaas niet gelukt. Wel is het gelukt om wijzigingen voor te stellen, die in de plannen zijn verwerkt.
We staan positief tegenover een tijdelijke opvang van Oekraïense vluchtelingen voor een aantal jaren, maar willen voorkomen dat de opvang op die plek permanent gaat worden.
Brecht van Beers, namens de Vrienden van het Beatrixpark
– (16 aug 2024) Naar aanleiding van reacties op het artikel in het Parool willen wij benadrukken dat wat het bestuur betreft de prioriteit ligt bij het Groen en het beschermen daarvan.
Wij zijn dan ook niet tegen de opvang van vluchtelingen. Maar wel tegen de dreigende mogelijkheid van permanente bewoning van dit gebouw in het park.
Daarom vragen wij de gemeenteraad de opvangperiode niet te verlengen van de huidige 2,5 naar 5 jaar, zonder duidelijke afspraak over wat er daarna gebeurt.
12 aug. 2024:
Het bestuur heeft bijgaande brief als raadsadres verstuurd in reactie op het voornemen om de opvang van vluchtelingen te verlengen naar 5 jaar.
Wij begrijpen dat er opvang nodig is; maar zijn erg bang voor een precedent als hier straks vijf jaar bewoning is geweest in een gebouw dat nooit voor woningen is bedoeld en niet geschikt is. De druk op dat deel van het park wordt erg groot, zeker met de komst van alle woontorens op kavel 6/7 en 2. Wij verzoeken de gemeenteraad om te blijven bij de oorspronkelijke keuze om het Convict minimaal aan te passen en voor 2,5 jaar voor Oekraïners.
raadsadres inzake Convict Beatrixpark
Het Parool heeft onze brief ook gezien en er op 16-8-24 een artikel aan gewijd:
parool artikel convict
Update juli 2024:
Er is nieuws over de verbouwing van het Convict ten bate van de opvang van vluchtelingen. In bijgaande brief van de gemeente is te lezen dat
– er nog een vergunning moet worden aangevraagd voor aanpassing aan het gebouw
– dat er voornemen is om de opvangperiode te verlengen
Het bestuur beraadt zich op een reactie hierop. Uw mening is welkom.
Bewonersbrief Prinses Irenestraat herstart 2024
Update januari 2024:
de renovatie van het gebouw wat geschikt gemaakt wordt voor noodopvang loopt nog weer uit. De planning is nu oplevering in maart.
Update 1 juni 2023: (tekst Bureau Zuidas: bericht Zuidas)
“In april berichtten we al over de komst van opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen in het monumentale Kapel & Convict. Daarvoor wordt het gebouw de komende tijd gereedgemaakt. Op 31 mei plaatst de aannemer een drijvend platform in de vijver naast Kapel & Convict en legt vanaf diezelfde datum in twee weken tijd een bouwroute aan tussen het ponton en de Christiaan Neefestraat (naast het AkzoNobel Center). Zo kan het bouwverkeer het toch al drukke fietspad in de Prinses Irenestraat mijden en wordt schade aan het fietspad voorkomen.
In oktober vorig jaar verwijderden we juist een tijdelijke dam uit de vijver. Die was ook bedoeld voor bouwverkeer, maar dan voor het realiseren van een dependance van het Conservatorium van Amsterdam in Kapel & Convict. Toen dat project vanwege stijgende bouwkosten niet doorging verwijderden we de tijdelijke dam weer. Nu komt daar dus een ponton voor terug.
Opvang medio november gereed
De werkzaamheden aan het Convict (het flatgebouw) zijn inmiddels gestart. Eerst laten we asbest uit het pand verwijderen. Daarna voeren we noodzakelijke herstelwerkzaamheden uit aan de gevel en het dak, zoals het vernieuwen van het glaswerk aan de buitenkant en het schilderen van de stalen kozijnen. De uiterlijke veranderingen aan het gebouw zullen in verband met de monumentale status overigens minimaal zijn. Tot slot maken we de kamerindelingen, creëren we in Kapel gemeenschappelijke ruimtes en worden de installaties in orde gebracht. We verwachten halverwege november klaar te zijn met de werkzaamheden. Eind december nemen de Oekraïense vluchtelingen hun intrek in het gebouw.
Opvang van Oekraïners in Amsterdam
In totaal worden honderd opvangplekken in Kapel & Convict gecreëerd. Medewerkers van het Leger de Heils zullen dagelijks op de locatie aanwezig zijn om professionele begeleiding en ondersteuning te bieden aan de vluchtelingen. Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne worden door de gemeente Amsterdam ongeveer 2.800 vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen. Bij gastgezinnen wonen er daarnaast nog zo’n 3.500. In Zuidas is het Holiday Inn aan de De Boelelaan 2 sinds maart 2022 ook een opvangplek voor Oekraïense vluchtelingen.”
Algemene informatie over de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne is te vinden op de website van de gemeente Amsterdam. U kunt ook bellen naar 14020 of mailen naar opvangoekraine@amsterdam.nl.
Update 18 april:
In vervolg op de eerdere bewonersbrief is nu bekend dat besloten is het gebouw geschikt te maken voor tijdelijk opvang: Bewonersbrief
In april wordt begonnen met de aanpassing van het gebouw.
8 maart 2023: Bijgaande bewonersbrief is verspreid, over het voornemen te onderzoeken of het Convict geschikt gemaakt kan worden voor tijdelijke opvang van vluchtelingen. Voor zover nu bekend is er nog geen partij geweest die – nadat het Conservatorium heeft moeten afhaken – een haalbaar voorstel heeft gedaan voor permanente invulling.
Bewonersbrief convict
Beste bewoners en ondernemers,
Er komen nog dagelijks vluchtelingen uit Oekraïne aan in Amsterdam. De noodopvang voor vluchtelingen uit Oekraïne vindt plaats in hotels, hostels en op boten. Deze locaties zijn niet geschikt voor de lange termijn. Daarom zoeken we in de hele stad naar locaties waar de vluchtelingen uit Oekraïne terecht kunnen voor een periode van één tot drie jaar. Een van deze mogelijke locaties ligt bij u in de buurt, namelijk het voormalige Sint Nicolaasklooster – onderdeel van Kapel & Convict – aan de Prinses Irenestraat 19.
Onderzoek
Op dit moment wordt onderzocht of de bovengenoemde locatie geschikt is om ongeveer honderd vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen voor de duur van circa twee jaar. Als dit mogelijk blijkt, wordt deze locatie ingericht met tijdelijke opvangplekken. Zodra er meer bekend is informeren wij u hierover.
Opvang van vluchtelingen in Amsterdam
Op dit moment vangt de gemeente Amsterdam circa 2400 vluchtelingen uit Oekraïne op in verschillende gemeentelijke opvanglocaties. Daarnaast verblijven zo’n 3500 vluchtelingen bij gastgezinnen.
Meer informatie
We kunnen ons voorstellen dat u hierover vragen heeft. Op www.amsterdam.nl/oekraine vindt u meer informatie over de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Ook kunt u bellen met 14020 of mailen naar opvangoekraine@amsterdam.nl.